Pelargon

(Pelargonium zonale)

Pelargonen är idag en av våra allra mest älskade krukväxter. Den har fått sitt namn av det grekiska ordet "pelargos" som betyder stork. Pelargonens frukt är lång och smal som en storknäbb.

Pelargonen härstammar från de mestadels torra och varma trakterna i södra Afrika, där den växer vilt som meterhöga buskar. För att kunna leva i detta klimat har pelargonerna utvecklat en förmåga att klara torka under långa perioder. Det är något som vi har glädje av som konsumenter: Pelargonen kan stå lika vacker även när vi kommer hem från en veckas semester även om den inte fått vatten under tiden. Den är också ovanligt tålig mot både värme och kyla.

I Europa odlades den första gången av hertiginnan av Beaufort år 1710. Under 1800-talet var pelargonen en exklusiv och dyrbar växt som bara fanns i slott och herrgårdar. Den förädlades under 1800- och 1900-talen först i England, och senare i Tyskland.

Den vanliga Zonalepelargonen (uppkallad efter den mörka zoneringen på bladen) kan spåras tillbaka till ett 20-tal naturliga arter av släktena Pelargonium och Geranium.

Geranium är ett släkte som även är representerat i vår vilda flora i Sverige av ett stort antal nävor, bl a vårt älskade midsommarblomster. Intresset för pelargoner har ökat lavinartat under senare år och samlare säljer idag småplantor av olika arter, bl a på postorder.