Amaryllis

(Hippeastrum x hortorum)

Amaryllisen kommer från södra halvklotet. Holland, Brasilien och Sydafrika är stora producenter av amaryllislökar. Intresset för amaryllis har ökat kraftigt under senare år, och det finns idag ett större sortiment än någonsin.

I Sverige är amaryllis främst känd som julblomma. Det är synd eftersom den passar utmärkt som krukväxt under de mörka vintermånaderna. "Ingen blomma har fått så hög couleur och lysande glantz som denne sköna Amaryllis", skrev Linné år 1742.

Skötselråd:

  • Amaryllis kan placeras i fönster eller en bit in i rummet.
  • Vattna sparsamt - annars blir stjälkarna så långa att krukan lätt tippar. Skär bort den utblommade stjälken. Efter blomningen ökas vattningen och blomsternäring tillsätts en gång i veckan.
  • Under sommarhalvåret kan amaryllisen gärna placeras utomhus och skötas som en vanlig krukväxt. Innan frosten kommer tas krukan in, vattningen minskas för att upphöra i oktober-november. Bladen vissnar nu sakta ner och löken går i vila. Den kan under viloperioden stå i rumstemperatur eller sval källare.
  • Fram i februari kan man börja titta efter en ny blomknopp. Då planteras den om, tas fram i fönstret och drivningen börjar på nytt.
  • Nedan visas ett urval av dom amaryllissorter vi odlar, en del av sorterna finns endast under en viss del av säsongen.
 
Orange Souverign
Ferrari
'Red Knight'
Super Star
Minerva
Intokazi
Alfresco Denver Red Lion