Blogg

2015/06/16 Lars

På fredag är det midsommarafton och en väldigt lång plantsäsong börjar ta slut. Länge sedan det var så kallt och regnigt som denna vår.
Känns inte som att sommaren börjat än, även fast det är sommarlov och snart midsommar.
Bloggen tar nu semester och när vi möts igen nästa säsong kommer dom första cyklamen att ha börjat blomma, julstjärnorna ska planteras, hyacinterna och dom första tulpanlökarna kommer hem...men fram till dess; Ha en skön sommar!


Traditionsenligt bjuds det på tårta innan alla går på semester, dessutom var det två födelsedagsbarn att fira.
Sebastian, på bilden, som fyller 35 år och Jennie som också fyller idag. Man frågar inte en dam om åldern... Grattis till er båda!


2015/05/07 Lars

Trots att den riktiga vårvärmen inte riktigt infunnit sig så har plantsäsongen dragit igång. Pelargoner har vi packat sedan sista april och nu levereras dom första containrarna av övriga växter till balkonglådor och uteplanteringar. Nedan ser man ett litet urval av vad vi packat idag.
Klicka på bild för bildspel

Årets pelargon, 'Violino' Diascia
Hängpelargon Husarknapp
Million Bells Surfinia

2015/04/07 Lars

1,5 månad sedan bloggen uppdaterades...det kan man se som ett tecken på att vi har haft det hektiskt inför påsk! Vi har skördat och packat en massa tulpaner, packat och sorterat en massa teté a teté och krukpåskliljor och planterat en massa vårplantor. Detta samtidigt som vi haft den värsta influensa-epidemin i mannaminne på Sörby. Tur att det kom en lång och välbehövlig ledighet med påsken.
Dom sista tulpanerna för denna säsong packade vi på skärtorsdagen kl 16,10, sedan tog vi helg.
Det enda som skett i trädgården under påskhelgen är att Musse skött vattningar över helgen. En inte helt oviktig uppgift. :-)

Aktuellt i handelsträdgården nu är att vi städar ur växthusen efter tulpanerna och fyller upp dom med vårens krukväxter. Dessa ska glesas ut på borden, toppas och skötas. I början på maj är det dags för dom första leveranserna av dessa.


Michau och Moo tömmer odlingslådor efter tulpaner. Många lådor blir det! Tur med vädret har dom, dags för riktigt vårväder sägs det.

 
Birran toppar fuchsia. Koncentrationen på topp!


Jennie glesar pelargoner. I bakgrunden ser man 16.000 pelargoner. Totalt odlar vi ca 150.000 pelagoner i år.


Viola knoppar ur pelargoner. Detta innebär att hon knipsar bort blommor och knoppar så att pelargonen kan lägga all sin energi på att växa och bli knubbig. Om tre veckor är det fullt med nya knoppar och den får blomma igen.


2015/02/26 Lars

Nu är det vår! Inte bara enligt SMHIs definition utan även enligt Sörbys, vi har nämligen planterat årets första pelargoner.   :-)
I en och en halv månad framöver kommer vi nu att fylla husen med vårens krukväxter såsom pelargoner, dahlia, bacopa, surfinia m.m m.m
Detta samtidigt som teté a teté och krukpåskliljorna packas och tulpanerna fortsätter att forsa fram.


Magnus förbereder och fyller borden med torvfyllda krukor. I morgon kommer det att planteras femtungor i krukorna.
I början står allt kruktätt på borden och efterhand som det finns utrymme kommer dessa att glesas ut.


Birran och Ania planterar hängpelargoner. När dessa har rotat om ca två veckor kommer vi att toppa dessa så dom blir
buskiga och fina när dom ska levereras i mitten på maj.


45.000 krukpåskliljor ser man på bilden. Efter planteringen i oktober har dessa stått i en mörk, kall kyl.
Efter drygt en vecka i ett varmt och ljust växthus kommer dessa att vara saluklara.


Teté a teté blir mer och mer populär för varje år, delvis på bekostnad av krukpåskliljorna. Hur söt som helst när den blommar!


2015/02/10 Lars

4 dagar kvar till Alla hjärtans dag, nu är det högtryck på Sörby! Inför denna dag levererar vi dryga 2 miljoner tulpaner,
bara idag packar vi 405.000 tulpaner som ska finnas i butik imorgon.


Här packas det tulpaner på löpande band. Inte bara röda trots att det är Valentinpack, det ska vara rosa,vitt och lite lila med.


Ewelina är spindeln i nätet vad det gäller packningen av tulpaner. Det finns många varianter, inte bara olika färger.
7-pack, 9-pack, 10-pack, 12-pack, 15-pack, 20-pack...mycket att hålla reda på. Måste ha varit drygt innan datorerna fanns till vår hjälp.


Som vanligt är Robin sista utposten innan leverans. Är han tyst vet vi att allt är korrekt packat. Knorrar han anar vi att datorn räknat fel...


2015/01/08 Lars

Äntligen är hemsidan  uppfräschad och online. Då kan även bloggen bli uppdaterad med lite tätare mellanrum.
Vi är nu mitt uppe i tulpansäsongen då vi skördar ca 1 miljon tulpaner i veckan, allt detta för hand.
Växthusen är fulla av tulpaner, vi har bla Tulpanens Dag kommande torsdag.


Aniela fullt koncentrerad på sin skörd av Candy Pink, en riktigt fin rosa sort.


En närbild ner i lådan av Candy Pink. Gäller för Aniela att välja ut dom som visar tydlig rosa färg. Man måste ha flinka fingrar
som söker sig fram till rätt stjälk och sedan knipsa av den. När man ändå är inne med handen så plockar man 4-5 tulpaner innan
man lägger bunten i sin famn. När väl famnen är full, 70-80 tulpaner, lägger man den i en back för att sedan transporteras in i kylen.
Tulpanen bör betraktas som en kylvara från det att den är avknipsad tills den står hemma i vasen.


Packen börjar dagen med 15-pack mix med blåbärsris. Här varvas tulpaner med blåbärsris för att sedan förpackas i ett ark.
Tulpanerna som packas idag skördade vi igår, under natten har dom legat i ett fuktigt kylrum med 2 grader.2014/12/23 Lars
I morgon är det julafton och traditionsenligt bjöds vi på julsmörgås, samtidigt som Per-Olof i sitt jultal berättade att årets julklapp
går till Philani Center i Kapstaden. Det är ett center som aktivierar kvinnor i kåkstaden med olika kreativa sysslor.
Med detta önskar vi alla en God Jul!


2014/12/12 Lars
Dagen före Lucia och vi har precis kommit igång med tulpanskörden. Härligt julröda Ben van Zanten och vita White Marvel. Nu sätter Sörbys högsäsong fart, vi blir fler och fler i lunchrummet.


Christina bjöd på luciafika, dels för att fira Lucia och dels för att hon haft en högtidsdag för en vecka sedan. Man nämner inte en dams ålder så hysch, hysch. Gott fika var det!


Här packar vi säsongens första tulpaner! Ania, Slawek, Janina och Janina i full färd med att packa Ben van Zanten.
2014/11/19 Lars
11 dagar kvar till första advent och ordrarna på amaryllis, hyacinter och julstjärnor har börjat rulla in. Fint tajmat med att tulpanerna och tete á teten är färdigplanterade. Kan vi nu få två veckor utan kyla och snöstormar så ser det här bra ut!

Robin ställer fram nattens leveranser. Viktigt med julstjärnorna att dom är väl förpackade, dom trivs inte i kyla och drag.

Nu är det full blom i julstjärnorna. Euphorbia pulcherrima är det latinska namnet och pulcherrima betyder mycket vacker.
Visste du förresten att den egentliga blomman på julstjärnan heter cyatcieer och är dom gula blommorna mitt i dom röda högbladen?

Första hyacinterna är togs in i växthus för två veckor sedan och står redan hemma hos konsument. Se nedan hur fort en hyacint utvecklas...

Varje år visar jag denna bild i bloggen, den visar utvecklingen av en hyacint i växthuset. Efter att ha stått i en källare i 11-12 veckor är dom färdiga att ta in i värmen. Krukan till höger har precis kommit ut från källarmörkret och krukan längst till vänster har stått inne i växthuset i 7 dagar och är nu leveransfärdig.

Dom första tulpanerna är intagna i växthusvärmen! Lagom till Lucia kommer vi att kunna skörda dom första tulpanerna.


2014/10/30 Lars
Idag har vi haft julstjärnevandring här på Sörby. Det innebär att julstjärneodlare åker runt och hälsar på varandra för att utbyta erfarenheter och se hur årets julstjärneodling fortlöper. Mycket trevligt och intressant.

Appropå julstjärnor så lovade jag en ny bild för att man ska kunna följa färgningen i husen. Mer och mer rött för varje vecka. Om tre veckor ska dessa vara i full färgprakt och färdiga för leverans, för att konsumenten ska hinna dekorera till första advent.

Amaryllispackningen har kommit igång ordentligt. Idag är det Ewelina och Jennie som packar. Ett nogsamt arbete där man tittar efter en andra knopp som är på väg upp ur löken. även om man inte ser en andra knopp kan man säga med 95%-ig säkerhet att det kommer en till knopp, men för säkerhets skull vill vi gärna se att det är en till på väg.

Även tete é tete planteringen har kommit igång. Vi använder dom gamla växthusen som kylar fram tills solen tittar fram i februari och värmer dessa. Drygt en miljon tete á tete lökar ska tjejerna pillra ner i krukorna.


2014/10/09 Lars
Om jag var glad över det fina höstvädret i ett tidigare inlägg, så kan jag väl säga att det är mindre muntert ute nu. Klass 1 varningar för regn samtidigt som man kan fundera på om solen överhuvudtaget gått upp idag. Vad händer på Sörby i början på oktober? Vi fortsätter tulpanplanterandet, 11 miljoner lökar är det satta i dagsläget. Samtidigt så startar amaryllismaskineriet, 70.000 amaryllislökar ska planteras inom 10 dagar. Krukpåskliljor planteras det, även där cirka 70.000 krukor. Efter dessa blir det plantering av Tete á tete, minipåskliljan. Julstjärnorna trivs i växthusen, dom grenade har brytit bra och dom enbenta har gott om sidoskott.

Johanna, Annelie och Birran står vid krukmaskinen och planterar amaryllis.

Amaryllisen mellanlandar på containrar innan dom får komma in i växthusvärmen.

Natalia, Ulla, Viola, Cornelia och Regina planterar krukpåskliljor. 6 månader kvar till påsk...

Damian servar tjejerna som planterar. Ett ganska trevligt jobb!

Massor av julstjärnor! Som tur är har vi belysning i växthusen, annars hade det inte hänt mycket här. Titta man noga så kan man skymta en röd nyans. Tar en ny bild om en vecka, då kommer det att vara stor skillnad.
2014/10/03 Lars

Vi gratulerar Tomas 'Musse' Musial som firade sin 50-årsdag i måndags! Hipp, hipp hurra!

2014/09/11 Lars

Tack vädergudarna för allt solsken ni sprider! Först en toppensommar och nu en riktigt fin höst. Sol så långt prognosen sträcker sig. Perfekt för julstjärnorna och cyklamen! I övrigt är det lökläggning som gäller på Sörby nu.

Eftermiddagsskiftet planterar vita hyacinter. Gissa hur man vet att det ska bli vita hyacinter? Lökarna är vita!
Dom blå och rosa hyacinterna är däremot svårare att se skillnad på.

Förmiddagsskiftet planterar tulpaner i en rasande takt, till dags dato är det planterat 3,5 miljoner lökar. 13,5 miljoner lökar kvar...

Ewelina och Annica planterar samt håller ett öga på staplingsmaskinen så att inte lådorna rasar när dom åker över på pallarna.
2014/08/26 Lars

I växthusen står nu cyklamen och julstjärnor. Cyklamen planterade vi i slutet på maj och börjar packa på i denna vecka. Det var en toppensommar för oss som älskar sol och värme, tyvärr älskar även skadedjuren värmen. Fullt sjå att hålla tillbaka tripsen med hjälp av biologisk bekämpning. Första julstjärnorna planterade vi i slutet på juli, dessa har vi toppat så att dom grenar sig.

Musse sprider ut Amblyseius cucumeris med hjälp av en nyttodjursutblåsare. Fotografen beklagar bilden, missade att Musse kan jobba med stängda ögon.

Med lite hjälp av solen är 12.000 cyklamen leveransfärdiga inom kort.

Grenade julstjärnor ska detta bli, toppade för två veckor sedan. Nu håller vi fuktigt och varmt så att det bryter ut nya grenar från bladvecken.
2014/08/25 Lars

Sommar och semester har det varit, men det är även då det finns möjlighet att reparera och underhålla anläggningen. I sommar har EVAB varit här och renoverat dom första rouletterna som byggdes för drygt 20 år sedan. Dom har även målat och isolerat rör i växthusen. BMS har varit här och bytt ut mörkläggningsvävar i två växhus. Den ena personalbostaden har fått en uppfräschning. Och som vanligt har alla kylar servats. Så det har varit mycket reparatörer här.

EVAB, Stefan Erlandsson, i full fart med att byta skenor i rouletter.

En strålande sommar för att måla om en av personalbostäderna.
2014/08/19 Lars

Då var det dags att vända blad i bloggen och inleda en ny säsong!
Många man möter tror att vi på Sörby har högsäsong på sommaren, men det är faktiskt raka motsatsen. Sista pelargonerna levererades i början på juli och efter det stod det endast en massa cyklamen i växthusen på tillväxt. Det enda vi gör med dessa under sommaren är att vi vattnar dom, vilket till stor det sker med automatik. I slutet på juli gör vi ett ryck och planterar dom första julstjärnorna för att sedan återgå till stranden igen.

Mitten på augusti drar vi igång lite mer ordentligt med toppning av julstjärnor, planterar dom första hyacinterna och även lite tulpaner. Sedan rullar det på hela hösten med fortsatt plantering av lökar och packning av cyklamen. I oktober dyker dom första amaryllisarna upp och i november är det dags för packning av hyacinter och julstjärnor. Sedan drar vår högsäsong igång med tulpanerna! 18 miljoner tulpaner som ska skördas och förpackas från december till april. Under denna period har vi flera höjdpunkter, Tulpanens Dag, Alla Hjärtans Dag samt avslutningsvis Påsken då vi även levererar en massa påskliljor i kruka.

Vårt odlingsår avslutas sedan med att vi packar vårens krukor såsom pelargoner, surfinior, dahlia, fuchsia mfl under maj och juni månad.

Så, välkommen till ett nytt odlingsår på Sörby Handelsträdgård!
Vill du läsa tidigare bloggar? Klicka här!