Blogg

2014/05/12 Lars

Så har dom äntligen lovat lite sol och värme. Sista två veckorna har inte varit roliga, regn och rusk blandat med lite snöfall. Men nu ser vi framåt och hoppas på en strålande försäljning! Husen är fulla av växter klara för leverans.

Diascia, tvillingsporre, i full blom. Finns i rosa nyanser samt vitt. Hållbar långt in på hösten.

Årets pelargon, Katy-13. Varje år utser Blomsterfrämjandet i samråd med branchen årets pelargon. I samband med Nordiska mässan berättar man vilken pelargon som är utsedd till årets Pelargon.

Ania packar en provserie dahlia. Flera pampiga sorter, vi får se om dom finns med i nästa års sortiment hos oss.
Appropå nya växter i sortimentet så har vi i år en serie med Treplants-krukor. Det är olika kombinationer av olika färger och arter i en och samma kruka. Perfekt när man ska plantera sin balkonglåda eller urna!
2014/04/17 Skärtorsdag

En månad sen sist, nu inleds påskhelgen. Vi har några hektiska veckor bakom oss då det skördats och packats en massa tulpaner. Största skördedagen plockade vi 380.000 tulpanstjälkar! Dessutom har vi levererat ca 20 fulla långtradare med vårlökar i kruka, såsom påskliljor, pärlhyacint och krokus. Mitt i alltihop har vi även hunnit plantera dryga 400.000 vårväxter!

Sista tulpanerna packas för leverans i eftermiddag. En skön känsla efter en lååång säsong! Inte en tulpan finns det kvar när vi låser för kvällen.

Traditionsenligt firar vi att sista tulpanen levererats med smörgåstårta. Först i kön Musse, Robin, Kalle och Damian. Ska erkänna att om inte jag hade hållt i kameran hade jag varit bland dom första i den kön...fast Anna-Lena hade verkligen sett till att det fanns smörgåstårta och blev över.

Birran och Annelie är ansvariga för toppning av de växter som kräver detta. Ett nogrannt och viktigt jobb, här läggs grunden till hur buskiga och frodiga våra växter ska bli vid leverans.

Härligt mörkbladiga dahlior i förgrunden. Dessa ska så snart som möjligt spridas ut på flera bord som dom får den plats som behövs för att dom ska bli stora och kraftiga. Första leverans om 2-3 veckor.
2014/03/13 Lars

Mitten på mars och vi har haft två helt otroliga vårveckor vädermässigt, nästan så man kan tro att det är omöjligt med ett bakslag...men nu lovar dom snö i Gävle på lördag. Men ok, i växthusen fortsätter vårkänslorna i form av att vi planterar diverse vårväxter.

Ania planterar Husarknapp, medans Janina i bakgrunden planterar Bacopa.

Johanna och Annelie i full färd med att plantera Grusnejlika. Lite piller då plantorna inte är så stora.

Vi är inne i andra halvan av tulpansäsongen då ljuset ger en massa energi i växthusen, vilket brukar betyda att tulpanerna blir jämnt färdiga i lådorna. Då tar man en kniv och kapar hela lådan på en gång, vilket Kinga gör på bilden. Swisch, swisch så har hon fyllt en back med nyskördade tulpaner.

Den ständigt leende Sofie packar sorten Flashpoint. En häftig dubbel sort som ändrar utseende dramatiskt efter hand i vasen hemma. Ser nästan ut som en ros till slut. Bakom henne står Kornelia och packar Blumex, en papegojsort. Mycket roliga sorter i odlingen!
2014/03/01 Lars

Nu är vi inne i mars månad och vi fortsätter att skörda och packa tulpaner. Utöver tulpanerna så rullar vi nu igång med teté a teté, krokus, pärlhyacinter samt krukpåskliljor.

En vy över ett fullt växthus med teté a teté. Cirka 50.000 krukor ryms i ett växthus. Några dagar till så kan hela huset packas och direkt därefter fyllas med pelargoner.

Utöver det traditionella krukpåskliljan så har vi även påskliljor i skålar. Blir riktigt maffigt på farstubron!

Våren har anlänt till Sörby! Detta i form av en massa småplantor som vi planterar. I början pelargon, hängpelargon och femtunga och kommande veckor dyker surfinia, million bells, bacopa och många fler upp. Under åtta veckor kommer vi att plantera dryga 400.000 plantor.
2014/02/11 Lars

Tre dagar kvar till Alla Hjärtans Dag, eller Valentin som en del säger. Full fart på skörd och packning av tulpanerna. Lätt att tro att alla vill ha endast röda tulpaner nu, men så är icke fallet. Historia och statistik visar att 35-40% röda är tillräckligt, sen vill man ha regnbågens alla färger.

Moo skördar den lila tulpanen Passionale. Den sorten är väldigt jämn i utvecklingen så man kan ofta skörda hela borden på en gång.

Som sagt, full fart på skörden. Här lär man nog pinna på lite så inte tulpanerna blir för utslagna. Vi skördar två gånger per dag, morgon och kväll. Missar man att plocka några på kvällen kan dom vara för långt utvecklade när man kommer på morgonen och då måste dessa kasseras.

Röda tulpaner mixade med vit gypsophila är en riktig höjdare till Valentin. Robin packar upp och förbereder.
2014/01/16 Lars

Tulpanens Dag firade vi igår! Bland annat hade vi besök från SVT, se klippet nedan.


2014/01/11 Lars

Vet inte om det var vintervädret eller att det är Tulpanens dag nästa vecka som gjorde det, men det blev en otrolig fart på tulpanförsäljningen nu i helgen. Tulpanens dag är på onsdag så butikerna laddar upp inför det, detta i kombination med lite vinterkänsla gjorde att det svischade till.

Som jag berättat om tidigare så har vi skolungdomar till hjälp på helgerna. Idag hälsar vi sex stycken nya välkomna.

Maja är en av två ansvariga för ungdomarna. Förutom kontakten med ungdomarna så packar hon tulpanbuketterna i kartong, då hinner hon även göra en sista kvalitetskontroll.

Det blev som sagt en väldig fart på försäljningen så nu sneglar vi på nästa växthus med tulpaner, kan vi börja skörda här snart...huset på bilden rymmer drygt 300.000 tulpaner så det vore en stor hjälp. Från att tulpanen kommit in från källarna tills den är färdig att skörda tar det ca 18-20 dagar, så det händer mycket bara över en natt!

En närbild i samma hus. Man ser en massa gröna knoppar som förhoppningsvis kommer att visa färg imorgon, så då kan vi troligen börja skörda här.
2014/01/08 Lars

Årets första inlägg. Hos oss på Sörby är det tulpaner och åter tulpaner i växthusen nu. Drygt 5 miljoner tulpaner har vi hunnit ta in från kylarna där dom fått sin vintervila. Varje vecka producerar vi ca 1 miljon tulpaner under en tid framöver. Vi är så gott som fullbemannade, drygt 50 olika bilder finns det uppsatt på personaltavlan. Många gamla kända och även en del nya namn och ansikten att lära känna.

Full fart i packen idag, många butiker som laddar upp inför helgen. Uppskattningsvis 180.000 tulpaner har vi packat idag.
2013/12/21 Lars

Bocken har brunnit! Klockan 04:03 tände maskerade vandaler eld på bocken.

3 dagar kvar till julafton, alla julstjärnor, hyacinter och amaryllisar är levererade. Härligt! Traditionellt samlades vi igår och åt julsmörgås och lyssnade på jultalet från David. årets julgåva går till dom katastrofdrabbade i Fillipinerna.

Fullt med folk ute och skördar röda tulpaner. Julens krukväxter är som sagt avklarade, så nu blir det full fart i tulpanproduktionen. Märks bland annat då vi blir fler och fler i lunchrummet för varje dag som går. Fantastisk skillnad vid olika säsonger på hur många vi är, sommarhalvåret är vi som minst, ca 10 personer, och under tulpansäsongen är vi ca 55 personer plus ett gäng skolungdomar på helgerna.

Två nya tjejer som lär sig att skörda, Magda och Violetta. Gäller att man har gummishandskar och plåster på den handen man plockar tulpanerna med, annars har man garanterat skavsår efter första dagen.

Allt som vi skördar måste också packas. Idag är det lördag så då är det ett gäng glada, pigga, skolungdomar som står för packningen. även dom verkar tycka att det är kul att komma igång med tulpansäsongen, kan det vara lönekuvertet som hägrar? :-)
2013/12/06 Lars

Som ni ser på bocken nedan så har det äntligen kommit snö! 2 decimeter har det fallit det senaste dygnet så nu behövs det inte mer. Vitt och ljust blev det, en härlig julstämning sprider sig. Så gott som alla julstjärnor är levererade, amaryllis och hyacinter rullar på fram till jul. Första tulpanerna är intagna i växthusen, skörd på dessa blir strax innan jul.

Alla man pratar med i telefon om dagarna frågar om bocken, så jag tänkte att han måste ju få vara med i Sörbys blogg. Klicka på bilden så får du se bocken live. Om den nu inte brunnit ner...
2013/11/29 Lars

Första advent nu till helgen och det har varit full fart hela veckan. Vi packar julstjärnor, amaryllis och hyacinter på löpande band.

Kinga, Jennie, Lisa och Birran packar julstjärnor. Jennie har koll på julstjärnebeställningarna så det blir rätt julstjärna i rätt påse och rätt antal till varje kund.

Patrik, som är produktionsansvarig, poserar nöjt vid en vagn med hyacinter. Han har all rätt att vara nöjd, packningar och allt däromkring flyter på friktionsfritt.
2013/11/15 Lars

Två veckor kvar till första advent, helgen då många hem kommer att bli julpyntade och fyllda med julens blommor. Förberedelserna inför en hektisk period med mycket packning pågår för fullt här på Sörby, samtidigt som spåren efter tulpanplanteringen sopas igen. Sista tulpanen planterades nämnligen igår! Firades traditionsenligt med smörgåstårta.

Men alla lökar är inte färdigplanterade, några hundratusen teté a teté har vi kvar. Blir klart under nästa vecka.

Hyacinterna, som vi planterade i slutet på augusti, har nu fått sin vintervila och är färdiga att tas in i växthusen. Första lökarna kom in i värmen för en vecka sedan och är klara för packning nu i helgen. På bilden ser vi Slavek vattnandes nyintagna hyacinter.

Den här bilden letade jag fram i arkivet, tycker att den visar så tydligt hyacintens utveckling i växthuset. Längst till höger en hyacint som precis kommit in från kylen där det är mörkt och 9 grader. Den längst till vänster har varit i växthuset i sju dagar och är färdig att packa. Efter ytterligare en vecka hemma i köksvärmen blommar den för fullt.

Jennie packar dom första julstjärnorna! Sakta men säkert kommer julkänslorna fram, nu packas det hyacinter, amaryllis och julstjärnor.

Klättrade upp på landgången för att visa hur pampigt det ser ut med ett helt hus av julstjärnor. årets julstjärnor ser superfina ut! :-)
2013/10/31 Lars

Sista oktober idag och fortfarande höst här i Gävle. Riktigt sköna, soliga, dagar varvas med lite mindre sköna dagar. Idag är det den sistnämnda, gråmulet och ruggigt ute. Men inne i växthusen är det desto skönare! Det är 24 grader varmt i huset som vi odlar amaryllis i och i julstjärnehusen blir man alldeles varm av att se färgprakten som börjar bli.

Vinner ingen fototävling med denna bild, men det är amaryllis i mängder. Lite klurigt att få till en bra bild i rouletterna, det är två våningar med en massa balkar och ett gult sken från belysningen. Ljus och värme gillar amaryllisen tydligen, ursprunget är ju faktiskt från andra sidan halvklotet.

Bartek och Ania stoppar etiketter i varje amarylliskruka, namn och bild så man vet vilken sort man har inhandlat.

En julstjärnevy. Här blir man varm och glad av att se färgprakten, det lyser riktigt rött och vitt. Finns en bild på samma julstjärnor i bloggen tagen för 3 veckor sedan, jämför själv så ser ni att det händer saker.

Musse har dragit på sig läsglasögonen, han tittar på klisterskivor efter vita flygare. Håller fingrarna i kors och hoppas han inte hittar några...
2013/10/10 Lars

Snart mitten på oktober. Inte sällan att första snön kommer runt den 15:e oktober, förra året var det visst dryga decimetern. Men det känns väldigt osannolikt, nu i veckan har vi haft över 10 grader varmt om nätterna. Vi får väl se, jag lovar att lägga in en bild så fort snön har lagt sig...

Vad händer på Sörby då? Vi planterar krukpåskliljor! Härligt att tänka påsk redan, eller hur? Tjejerna på bilden är väldigt glada, osäker på om det var för att det var ett tillfälligt stopp i maskineriet, eller för att det är kul att plantera påskliljor som omväxling till tulpanerna. Nåväl, 8 miljoner tulpaner är det planterat till dags dato. Drygt en månad till så är tulpanerna färdigplanterade.

Sedan någon vecka ger vi julstjärnorna 14 timmar natt för att få dom att blomma. Får dom inte sitt mörker fortsätter dom bara att växa vegetativt utan att gå i blom. Som man ser på bilden börjar dom översta bladen att visa en röd rodnad. Hur dom fortsätter att färgas följer vi nogrannt med en mall så att vi är säkra på att dom är i full blom till första advent.
Den egentliga blomman, cyatierna, är små gula blommor som sitter mitt i dom röda högbladen som i sin tur kallas braktéer.
2013/09/20 Lars

Äntligen fredag... Fredagsmys... Visst är det väl nått speciellt med fredagar? Kvittar om man ska jobba i helgen, fredag är fredag! Och nej, jag ska inte jobba i helgen, David och jag har bokat en golftid tidigt imorgon.

Nog om vilken dag det är, vad händer på Sörby? Ganska mycket faktiskt, tulpanplanteringen har äntligen kommit igång, vilket är huvudsysslan. Vi packar i några hus med toppenfina cyklamen. Julstjärnorna står på tillväxt. Reparatörer som ser över kylar och byter ut skuggvävar i växthusen. Händer saker lite överallt alltså.

Ett tvåvåningshus med julstjärnor. Mitt på dagen åker borden runt ett halv varv automatiskt så att alla får halva dagen med solljus och andra halvan står dom i belysning.

Agga flyttar och ställer ihop cyklamen. Försäljningen rullar på så vi tömmer ett till hus idag.

Lökläggning! Från sex på morgonen till sju på kvällen planterar vi tulpanlök i två skift. Dryga 400.000 lökar per dag åker det ner i jorden och in i kylarna för deras vintervila. Dryga 3 månader i kyla sedan är dom klara för att komma in i växthusvärmen. Natalia, till höger i bild, tittar inte på sin favorit TV-serie på monitorn framför sig, hon har koll så att lådorna travas ordentligt i travningsroboten i kylen.

Reparatörer nämnde jag tidigare. Bland annat är BMS här och byter skuggvävar och mörkläggningsväv. Solen sliter hårt på vävarna så med jämna intervall måste dessa bytas. I år blev det ganska mycket att göra, 5 hus som får fräscha gardiner.

Vi har även egna reparatörer som är rätt händiga. Här har man ställt upp en returvattentank i dom gamla växthusen där vi då kan recirkulera allt bevattningsvatten.

Ovan nämnda reparatörer har även konstruerat en evighetsmaskin...eller... :-) Vår krukmaskin har kompletterats med en press som trycker till amaryllislökarna vi planterar. Förr stod man och klämde med tumme och pekfingrar, sedan kom det nån halvautomatisk lösning för att nu vara en manick med fotoceller och tryckluft. Så här långt ser det lovande ut, skarpt läge när vi börjar plantera amaryllis i oktober. Närmast i bild en ny etikettdispenser som fäster streckkoder på krukorna. även där väntar mandomsprovet, får vi golvet fullt med etiketter eller hamnar dom där dom ska...

2013/09/03 Lars


Nu har SMHI lovat oss några härliga höstdagar, som minst fram till helgen. Klarblå himmel och 3 grader i morse. Riktigt frisk luft, bara att ta ett djupt andetag så blir man pigg och full av energi.

I fredags hade vi avtackningsfest för Sven åke som nu går i pension. Han fyllde förvisso pensionär förra året, men nu ska han njuta av en välförtjänad långledighet. Att han förr eller senare skulle lämna oss var ju ingen nyhet, så senaste året har det varit mycket dokumentering av odlingsprocedurer och kundkontakter.

Sven Åke började på Sörby 1982, nu 31 år senare går han i pension.
Pensionären firades med en rejäl kräftskiva. Mycket av det mesta, ingen brist på varken kräftor, sång eller tillbehör. Ola har fullt upp med att lära Sebastian äta kräftor och sjunga Helan går, en klar utmaning som slutade med att Sebastian somnade ovaggad... :-)
Och visst ser väl Sven åke ganska nöjd ut på bilden? Vet att det var tufft att stänga kontorsdörren och åka ut igenom bommen, men med lite aktiviteter såsom golf, fiske och resor så ska nog dagarna fyllas.
2013/08/19 Lars

Så där ja, nu vänder vi blad i bloggen och inleder en ny säsong. Spännande med ett blankt ark framför sig! Inte så att det ska börja odlas gurka eller så på Sörby, men ingen säsong är den andra lik. Det är ju ett levande material vi arbetar med, finns ett mycket aktuellt bevis på det just nu i Holland där tulpanlökarna är rekordsena. Vad det kommer att innebära för jul o nyårstulpanerna får vi se, men det blir svårt att få dom klara i tid. Ibland himlar jag med ögonen och säga att dom som driver en skruv o mutterfabrik har det bra, det kan väl inte hända så mycket oförutsett där...vore kul att göra ett studiebesök på en sådan fabrik nån gång och berätta för dom om hur bra dom har det... :-)

Nåväl, vad händer ute i växthusen...cyklamen är vi leveransdugliga på, vilket är en vecka tidigare än förra året. Det kan vi tacka den soliga sommaren för. Julstjärnor har vi planterat, det blir grenade, enbenta samt grenade Jester. I övrigt är det service och reparationer så vi kan dra igång tulpanplanteringen med full speed när det väl är dax.

En lätt suddig bild, men det är ett hus med cyklamen. Fortsatt solsken enligt yr.no så här kan vi börja packa! :-)

Jennie och Annica har fått pausa sin semester får att komma och plantera julstjärnor. Pigga och utvilade så det var inga problem.

Även Annelie är här, hon har tagit på sig glasögonen och toppar första omgången julstjärnor. Krävs uthållighet och koncentration när man timme efter timme ska hålla samma nivå på toppningen. Det ska vara 3-4 blad kvar, vilket ger lika många grenar när dom är salufärdiga.
Vill du läsa tidigare bloggar? Klicka här!