Blogg

2013/05/29 Lars

Nu har vi haft tre hektiska veckor då det har sprutat ut växter ur växthusen. Några veckor till med lite mer mänskligt tempo sen så är plantsäsongen över för i år. Redan nu så tittar vi på kommande års sortiment, dels kommer det försäljare med ideér och så vi åker även till Holland för att se vad som är på gång.

Vi har en pryoelev hos oss, Albin heter han. En blivande trädgårdsmästare kanske??


I takt som vi packar bort vårens krukor så spolas borden rena. Här är det Annica som kör ett pass.

Jennie och Annelie planterar årets första cyklamen. Ok, vi planterade förra veckan oxå men jag hann inte ut med kameran...  Nåväl, ca 50.000 plantor ska ner i jorden fördelat på några veckor. Snart är det höst! :-)
2013/05/02 Lars

Sista veckan har det verkligen vuxit till sig i växthusen, så nu är vi leveransdugliga på det mesta av det vi odlar. Pelargoner har vi levererat några lastbilslass redan och från idag så märker vi även av efterfrågan på diverse hängväxter.

Annica och Annelie packar diasca. Kul med säsongens första packning, hur många ska det vara av varje sort på en container tro...

Jennie har lite provorder på surfinia, riktigt fina sådana. I bakgrunden vår anläggningsanvarige Ola på utryckning, en vattenbalja som hotar att flyta upp.

En vy över ett surfiniahus. Vi har ett 40-tal sorter så det finns att välja av... :-)

Natalia packar husarknappar och bakom henne några container med million-bells. Allting kompakt och fint!

En titt in i en roulett, fullt med dahlia här. Lite spännande att odla dahlia i tvåvåningsplan, ska ljuset räcka så dom blommar ordentligt. Som man kan se på bilden så funkar det utmärkt hos oss.
2013/04/23 Lars

Så har äntligen våren lyckats trängt undan kung Bore, i och för sig med höga vattenflöden då det blev en väldigt intensiv snösmältning, men det är riktigt skönt att känna solstrålarna värma genom glastaken. Så vad har hänt sedan i påskas...sista tulpanerna levererades drygt en vecka efter påsk, efter det var det dax för storstädning av anläggningen, flytta vårens produktion till deras rätta hus och sedan glesa ut dom där.

En bild tagen för två veckor sedan i växthus nr 6, pelargoner på halva bordet och helichryssum på andra halvan. Så fort det finns plats i nått annat hus flyttas helichryssumen och pelargonerna kan i sin tur glesas ut på hela bordet. Lite logistik och tanke bakom det hela faktiskt.

Natalia och Ania glesar bacopa, samtidigt som åhh planterar en ny omgång bacopa i rouletten bredvid.

Peggy från Syngenta hälsade på oss härom veckan för att stämma av att leveranserna av plantor har fungerat. Syngenta levererar en stor del av våra pluggplantor under våren. Sven åke och Musse ser nöjda ut, vilket dom ska vara då allt ser toppenbra ut.
2013/03/28 Skärtorsdag
Glad Påsk önskar vi på Sörby Handelsträdgård
Tulpansäsongen kommer att vara i 2 veckor till hos oss, men i lite mindre omfattning så i samband med påskhelgen slutar en stor del av dom säsongsanställda. Det som gäller nu är att ta hand om dom sista tulpanerna, några veckor med planteringar och toppningar, samt glesningar av vårens krukor så dom får plats att växa. Om en månad packar vi dom första pelargonerna. Förhoppningsvis så ska väl våren ha trängt undan vintern då... :-)
2013/03/06 Lars

Nu var det hiskeligt länge sedan jag uppdaterade bloggen, jag ber så mycket om ursäkt. I samband med att jag skottade garagetaket hemma druttade jag ner i backen och bröt armbågen, så jag har lite svårt att springa runt med kameran...

Naturligtvis har det hänt mycket hos oss sedan sist...vi har firat alla hjärtans dag med nytt försäljningsrekord för en enskild dag, vi levererade 494.000 tulpaner på tisdagen innan alla hjärtan, kul!

Vi har haft traditionell firmafest, kul även det! Först en rejäl leveransvecka och sedan ett rejält party. :-) Våren har kommit till Sörby även i år, planteringarna av pelargoner, million bell, femtunga mm pågår för fullt.Firmafest på Sörby Handelsträdgård. Vill med denna bild visa att det går vilt till på våra firmafester! :-)

Firmafesten nån timme senare. Kaffe och avec och glada miner. Sista bilden som togs på festen, eventuellt är det någon som har en eller annan minnesbild kvar... Bra arrangemang och god mat, tack Johan på Företagspoolen!

Vy över ett av husen med teté á teté. Till skillnad från krukpåskliljorna så står téte á téten i växthus från att dom planteras i november tills solljuset värmer upp huset och lockar fram knopparna.

Ett växthus fullt med krukpåskliljor, ca 24.000 krukor. Lökarna planterade vi i oktober och sedan dess har dom stått i sina krukor i en kyl. Efter att krukorna kommit in i värmen tar det 7 dagar tills dom är färdiga för sortering och leverans.
Åhh och Annica fylller krukor och förbereder för kommande planteringar. 50-60.000 krukor i veckan ska vi fylla i 8 veckors tid.

Första omgången pelargoner, planterade 22 februari. Klara för leverans i slutet på april.
2013/02/09 Lars

5 dagar kvar till Valentin, Alla hjärtans dag. Full fart på tulpanskörd och packning. Vi skördar drygt 300.000 tulpaner om dagen just nu.

Bartek och Damian skördar sorten Pallada, en mörkröd enkel tulpan.

Jennie i ett hav av Abba, dubbel röd. Vilket år vann popgruppen ABBA Eurovisionsschlagerfinalen i Brighton?

På helgerna har vi hjälp av skolungdomar med tulpanpackningen. Extra mycket att packa helgen innan Valentin.

Ett rejält fång av sorten Abba, färdiga för packning. Svaret på frågan ovan är att det var 1974 som ABBA vann.
2013/01/17 Lars

Mitten på januari och man kan tro att vi bara pysslar med tulpaner. Men så är icke fallet, det börjar bli dax för lite vårkrukor såsom Muscari, Krokus, Iris och även Téte a téte (miniatyrpåskliljor).

Damian och Magda stoppar i dom sista krokusetiketterna.
Muscari
Iris i långa rader

2013/01/05 Lars

Som första odlare av tulpaner i större volymer kan vi erbjuda sortmärkning av våra tulpaner. Ett projekt som pågått en längre tid, inte lika enkelt som det låter. Krävs tillförlitliga printrar som är enkla att hantera och ändra sort på. Men nu när vi äntligen kommer i gång så känns det riktigt bra. Vissa kunder kommer även att ha en QR-kod som går till Sörbys hemsida.

Några buntar Negrita ligger på bandet. Tittar man sedan in på vår hemsida kan man läsa mer om varje sort som vi odlar.

Maj och Ida packar tulpaner med sortmärkning. Hundra olika sorter och koder att hålla reda på.
2013/01/03 Lars

Nytt år brukar kunna innebära att man har lovat en massa saker, nyårslöften. Ett populärt nyårslöfte är att man ska sluta röka. Från och med denna säsong har vi infört rökförbud för samtliga, personal som besökare, på Sörby. Rökförbud inomhus har vi haft sedan länge, men nu tar vi ett steg till. För den som absolut måste ta ett bloss finns det en rökruta som är belägen långt bort, allt för att det ska vara besvärligt att röka. Ni kommer kanske ihåg debatten när det var dags för rökförbud på restauranger. Många var negativa då, men hur många vill idag sitta bredvid en rökare.


2012/12/27 Lars

Så har julhelgen passerat, hoppas alla haft en trevlig sådan med en massa mat i trevlig samvaro. Själv har jag firat julen i Polen, vilket var en annorlunda upplevelse. Lite back to basic kan man säga. Dom firar fortfarande julen till minne av Jesus, med kyrkobesök och måltider såsom bröd och fisk. En aha-upplevelse för en svensk född på 70-talet, jag trodde nästan att vi firade julen för att vi skulle få julklappar...

Fast alla julklappar måste inte vara materiella, en tradition på Sörby sedan några år är att det skänks en summa pengar till behövande, istället för paket till personalen. I år går pengarna till ett gäng kvinnliga entreprenörer i Zimbawe.


2012/12/19 Lars

Bråda tider just nu, både för jultomten och oss som jobbar på Sörby. Vi har skördat dom första tulpanerna för säsongen och även hunnit leverera en del till butik. I övrigt är det hyacinter, amaryllis och julstjärnor som levereras in i det sista.

Åhh skördar dom första tulpanerna, härligt julröda Ben van Zanten.

En bild från packen. Inte så många som packar ännu, men efter julhelgen är vi fullbemannade så då är det full fart.

Bartek packar buketterna i kartong. Som vanligt med ett stort leende när jag dyker upp med kameran. Kul att det finns nån som vill figurera på bloggen... :-)
2012/12/06 Lars

Igår hade vi besök från Arbetarbladet, en av två lokala tidningar i Gästrikland. Alltid spännande med journalister och fotografer, vad ska dom fokusera på och citera. Jag råkade säga att vi lurar julstjärnorna så att dom går i blom tidigare än vad dom i vanliga fall hade gjort i naturen, åsså sa jag att vi lurar tulpanlökarna att tro att det är vinter när vi ställer dom i kyllagren. Var lite orolig över hur rubriken skulle kunna se ut när jag vaknade i morse.
Ingen större fara, i texten står det bara att 'vi luras mycket i det här företaget'... Ja,ja... :-)

Här kommer en länk till reportaget; http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.5362509-vintern-blommar-i-sorby


2012/11/30 Lars

För 30 år sedan började Sven åke arbeta på Sörby, nu i helgen fyller han pensionär. Grattis!
Fast ni behöver inte vara oroliga, han kommer att fortsätta jobba 75% och så sakteliga lämna över sina arbetsuppgifter till den yngre generationen.

Så där ja, nu small det till och blev vinter också. Visst hade vi önskat att det skulle komma ett fint snötäcke till första advent för att stimulera julhandeln men...det finns gränser för hur mycket snö vi pallar med på en dag.

Ania packar julstjärnor iförd hjälm utifall att nån glasruta går sönder på grund av snötyngden.

Även Ewelina har hjälmen käckt på svaj. Vi utför bara dom jobb som absolut måste utföras idag, vi får återkomma imorgon och hoppas att snöfallet har upphört.
2012/11/21 Lars

Dryga veckan kvar till första advent, nu drar julstjärnepackningen igång! Lisa plockar ihop en container 1-benta med barn. Hon ser nöjd ut med kvaliteén... :-)

Även Birran och Ania packar julstjärnor. Birran ser inte lika nöjd ut, men det handlade nog mest om att hon är lite kameraskygg...

I fredags planterades sista tulpanerna och idag onsdag är första tulpanintaget är gjort! Iofs inte samma lök, lökarna som är klara att tas in i växthusen planterade vi i slutet på augusti. Slut på vintervilan för dom, nu är det artificiell vår som gäller. 19 grader varmt och lite tillskottsbelysning så ska dom stå färdiga för skörd lagom till Lucia.

En mycket nöjd Slavek som tömmer lådor efter hyacintpackning. Hyacinterna rullar på i en 7-dagars cykel, lika många hyacinter packas var dag som det tas in nya från kylen.
2012/11/06 Lars

Igår togs dom första hyacinterna in för denna säsong. Vita, rosa och blå i dom första omgångarna, sedan kommer även röda och lila. Mer om vilka sorter vi odlar kan man se här⇒⇒

Efter endast 12 timmar i värmen och ljuset börjar man se lite antydan till grönska när klorofyllet kommer igång.

Den här bilden har jag visat förut på bloggen, men den är väldigt pedagogisk så jag slänger in den igen! :-)

Hyacinten till höger är direkt från lökkällaren där den stått i 9 grader sedan vi planterade den i slutet på augusti. Det tar ca 7 dagar i växthusvärmen tills den är klar att levereras, krukan längst till vänster är salufärdig.

Julstjärnorna börjar visa färg ordentligt, 3 veckor till så bör dom vara färdiga för packning.
2012/10/12 Lars

Idag rullade teté a teté planteringen igång. Drygt en miljon lökar som ska ner i krukorna. Utöver teté a tetéter så planterar vi även Pärlhyacinter, Krokus, Scilla och Iris.

En vy över ett av husen som vi nu planterar. Växthuset kommer att stå kallt och fungera som kyl till i februari då vårsolen tittar fram och värmer. Finns flera fördelar med detta sätt att odla, vi spar viktig yta i dom riktiga kylarna, samtidigt som vårlökarna blir grönare och frodigare av att få stå svalt i ett växthus.

Natalia pillrar ner pärlhyacintlökar. 13 cm kruka med 10 lökar i varje.
2012/10/10 Lars

Det är en viss press med att skriva en blogg, man måste ju uppdatera nån gång för att slippa gliringar... :-)

Robin kommer åkandes med tulpanlök nummer 10.000.000. Idag passerade vi tio miljonersstrecket i tulpanplanteringen. Tidigare under hösten har vi planterat ca 400.000 tulpanlökar per dag, nu minskar vi lite där och börjar plantera teté a teté. Det blir lite olika varianter av krukor och skålar, bl.a. en limefärgad kruka...ganska läcker färg faktiskt.

Lite svårt att se med den här översiktsbilden, men det vi ser framför oss är en massa amaryllisar. I förra veckan påbörjades planteringen, det blir en massa sorter och modeller även här. Närmare presentation kommer framöver.

Vi håller inte bara på och planterar inför kommande jul och vinter, vi har riktigt fina, maffiga cyklamen för leverans. Här är det Lisa som kommer springandes med en order på cyklamen.

Jennie packar för fulla muggar, mycket lila och vitt nu.

Annica väger upp allt det vita o lila med lite rosa. Finns några riktigt fina rosa sorter med vit kant.
2012/09/19 Lars

Igår var det energi och julstjärnevandring arrangerad av Anna-Karin Johansson. Dagen inleddes hos Erlandssons i Hedesunda, efter det besök hos oss på Sörby och avslutningsvis åkte vi till Torsångs handelsträdgård. Totalt var vi 28 personer som tittade runt och diskuterade värmelösningar och julstjärnor. En intressant och trevlig dag!

Förevisning av vår lokal för tulpanplantering.

Vi hann också med en snabb titt i cyklamenhusen.
2012/08/29 Lars

En ny säsong på Sörby och en ny, blank sida på bloggen. Mycket har hänt på Sörby sedan sista inlägget här på bloggen. Under sommaren har vi glesat ut alla cyklamen, städat och rensat ogräs, planterat första julstjärnorna.

Som sagt så har vi planterat ett hus med julstjärnor. Det ska bli alla möjliga varianter, 1-benta, grenade, både små som större.

Musse vattnar ut nematoder på julstjärnor. Nematoder är en biologisk bekämpning av sorgmyggans larver.

Vi har ett hus med höstfägring på prov denna höst. Närmast i bild Heuchera. Riktigt härliga höstfärger, perfekt att kombinera med cyklamen i en rabatt eller större kruka.

En container med 12 cm cyklamen, 9 cm mini-cyklamen samt 12 cm Heuchera

Säsongens första cyklamen färdiga för leverans. Toppkvalitét! Den svala sommaren hjälpte till att få dom i blom tidigt i år. Se där, en fördel med den svenska sommaren... :-)

Nytt för oss på Sörby är minicyklamen. Massor av små söta blommor i var kruka. Härligt!

Med start i måndags; tulpanplantering. Eller rättare sagt, tulpanläggning då man lägger tulpanlöken i torven, inte planterar den. På grund av den nyckfulla sommaren i Holland är lökarna väldigt sena i år så vi mjukstartar den här veckan. Från nästa vecka är vi 28 personer som lägger lök fördelat på två skift.
Vill du läsa tidigare bloggar? Klicka här!