Blogg säsongen 2011/2012

Finns två bloggar jag besökt i mitt liv, Magnus Ugglas och Blondin-Bellas... Kan säga på en gång att denna blogg kommer inte att bli lik deras bloggar. Här tänkte vi förmedla lite om vad som händer hos oss på Sörby, kanske en bild på första tulpanintaget för säsongen, kanske en text om nått spännande miljöarbete som pågår.

2012/07/04 Lars


Dax för säsongens sista blogginlägg? Tog en titt på statistik över antal besökare på Sörbys hemsida och vilka sidor som besöks mest, känner en viss press att jag nog borde skriva lite oftare i bloggen då det är många besökare här. Kul! :-)

Så, vad händer på Sörby i sommarvärmen då...vi är fyra personer ute i växthusen som packar sista pelargonerna, planterar dom sista cyklamen och rensar ogräs. önskar jag kunde skrivit rensar det sista ogräset, men nähäe... :)

Nu tar vi sommarledigt här på Sörby, det enda som händer dom närmsta veckorna är att cyklamen ska få lite vatten. Men vecka 30 drar vi igång igen, då kommer dom första julstjärnorna hem! I år kommer vi både att ha grenade och enbenade i lite olika storlekar.

Men innan dom är klara för leverans så har vi cyklamen och höstfärgring färdiga, slutet på augusti börjar vi packa dom. Då kommer även dom första hyacintlökarna hem och så även tulpanlökarna.

Härligt med så vitt skilda säsonger, nu är vi fyra personer som jobbar, i höst drygt 30 och i vinter när tulpanerna skördas och packas är vi uppemot 70 personer.

Ania planterar cyklamen. Lite finlir att plantera dessa, cyklamenknölen ska inte hamna för djupt. Mycket vita sorter i den här omgången som ska vara klar till alla helgonhelgen.


Lisa och Annica gnider också på, bara det blir klart så kan vi gå hem för dagen.
Förmiddagens pelargonpackning, 10 container som ska till den kungliga huvudstaden.

2012/05/25 Lars


Fredag idag och vi kan se tillbaka på vårens två mest hektiska veckor. Spåkäringarna på SMHI fick rätt när dom lovade ett högtryck lagom till dom två viktigaste vårveckorna vad det gäller försäljning av utplanteringsväxter. Snacka om högtryck i våra växthus, i dubbel bemärkelse...hur varmt som helst och hur mycket som helst att packa. :-)

Smög runt med kameran en sväng idag, innan det är helt tomt i husen...

Åsa är nere i 60-talshusen och packar fuchsia. Vi kan ju konstatera av odlingsresultatet att fuchsiorna trivdes i dom gamla husen...och åsa ser inte ut att vantrivas heller för den delen! :-)

Binh i full färd med att lasta surfinior på container. En härlig blandning av färger och sorter, inte många år sedan då det endast fanns lila surfinior.

Maj ser till att containrarna är välvattnade innan leverans. Med rådande väderlek så är det viktigt att växterna är ordentligt blöta innan dom ska ut till utemarknaderna. Kan diskuteras om det var rätt kvinna på detta jobb, alla arbetskamrater som passerade var lika blöta som lobeliorna... :-)

Sebastian sköter dom interna transporterna, många containrar som ska hamna på rätt ställe och i rätt lastbil varje dag.

Robin ställer i ordning till ännu en lastning medans han samtidigt kvittrar om hur gott det vore med en kall öl...oki, det är faktiskt fredag och termometern visar på 28 grader.

Mitt i vårruschen så måste vi ju komma ner på jorden och inse att efter sommar kommer...höst! årets första cyklamen planteras av Britta. Den som följt bloggen från förra året inser hur exklusiv denna bild är, den andra bilden Britta fastnat framåt vänd på...även på den första bilden planterade hon cyklamen. I bildens högra kant ser ni Annica med huvudet under vattenslangen...det var den frisyren det...men svalkade skönt gjorde det visst!

2012/04/20 Lars


Igår blev det äntligen klart, Brynäs är välförtjänta svenska mästare 2012! Firades med tårta lite överallt i Gävle, så även hos oss på Sörby.

2012/04/18 Lars


Nu har det gått en vecka sedan vi levererade dom sista tulpanerna, vi har hunnit städa undan packlinjerna och kommit en bra bit med flyttning och glesning av vårens krukor.

Ewelina och Michau flyttar lådor med dahlia. En dag till med flyttande sen kan vi glesa ut allt.

Åhh glesar femtungor. Ser riktigt fina ut, peppar, peppar. Bra att dom kommer ut från sina trånga lådor och får sträcka ut sig i solljuset.

Birran och Lisa glesar Million Bells. Drygt 25.000 sådana ska ut på borden innan dagen är slut.

En snabbt tagen bild i ett av rouletthusen, pelargoner på tillväxt. Ser bra ut även här, en massa sol och härligt vårväder framöver så finns alla förutsättningar för fina pelargoner även i år.

2012/03/31 Lars


Sista mars idag, nu har vi haft två veckor med osannolikt vårväder. En väldig fart på försäljningen av lök i kruka har det varit till följd av vädret. Omslag i vädret från idag, lite kallare och till och med ett tunnt snötäcke. Borde bli ordentlig fart på tulpanförsäljningen nu, en vecka innan påskafton. :-)

Under denna helg är vi 30 personer som packar tulpaner, borde bli packat ca 400.000 tulpaner. På bilden skolungdomar med fullt fokus på packningen.

2012/03/19 Lars


Grisfest... :-)

I lördags hade vi firmafest på Sörby. I strålande solsken grillades hel gris av Restaurang Estraden. Gästerna bjöds på välkomstbål med låg fryspunkt, lets get this party started så att säga...20 liter bål gick det åt till dryga 40 personer så smaken var det visst inget fel på. Efter detta dukades maten fram...griskött, korvar, majskolvar, gratänger, lax, sallad osv. Om någon gick hem med tom mage så var det inte på grund av brist på mat ivart fall... ;-)
Ef
EEfter detta så dunkade discot igång. Oj så många dansanta personer det finns bland vår personal!

2012/02/23 Lars


En sån dag...en ny tronarvinge har fötts, vi har packat dom första krukpåskliljorna och vi har planterat årets första pelargoner...inte varje dag det händer så mycket roliga saker!

Birran och åhh planterar säsongens första pelargoner medans Beata ställer dom färdigplanterade krukorna i lådor. Drygt 22.000 plantor blev det planterat idag.

Bartek servar tjejerna med ett leende på läpparna. Svårt att vara annat än glad en dag som denna.

Lisa ute i havet av krukpåskliljor. Hämtar lite provlådor innan kvällens stora packning rullar igång.

Full fart på krukpåskliljepackningen. Ikväll ska vi packa 30.000 krukor. Uppladdningen skedde med mackor och starkt kaffe...troligtvis sista gången jag får förtroendet att fixa kaffet...sorry... :-)

Tete a tetén måste jag få nämna också, vi packade dom första för en vecka sedan. Vi odlar våra tete a teté i kallväxthus, vilket gör att vi kan driva fram dom så sakteliga med solljusets hjälp. Då blir dom så här härligt gröna och frodiga.

2012/02/07 Lars


Nu har det hunnit gå en månad sen sist...igen! Full fart framåt som vanligt hos oss på Sörby. Lite mindre fart var det veckan innan lön i slutet på januari, men det är lika varje år. Det är den tiden på året svensken har som minst pengar på lönekontot. En vecka innan 'Alla hjärtan' idag och vi skördar väldiga mängder tulpaner varje dag. Drygt 1,5 miljon tulpaner lämnar trädgården i samband med Valentin.

En lång dag börjar gå mot sitt slut, klockan närmar sig åtta på kvällen och det är en container kvar att packa.

Robin märker upp order i färdigvarukylen. Väldigt nöjd med att det bara är en container kvar på kvällens leveranser.

2012/01/06 Lars

Nästa helg är det tulpanens dag och under hela veckan brukar det vara mycket aktiviteter ute i butikerna, vilket bör ge en rejäl skjuts i försäljningen. Det kommer mycket annonser och reklam bl.a. på ljustavlor runt omkring i landet. Nytt för i år är QR-taggen som man kan scanna av och komma in på Tulpanguidens hemsida med.

Tog en bild i packen i förmiddags, full fart där inne. Man kan säga att vi är i ett generationsskifte bland skolungdomarna, ett flertal av dom som var ungdomar, och hjälpte oss på helgerna förr, har nu lämnat skolan och blivit säsongsanställda hos oss. En effekt av det är att vi då får tillfälle att välkomna nya förmågor, den här helgen provar åtta till tio st 13-15-åringar att jobba. För dom flesta är detta det första mötet med arbetslivet. Säkert lite pirrigt, men det brukar fungera bra. Svåraste biten är väl att väcka föräldern som ska fixa skjuts till jobbet strax innan åtta på sin lediga dag... :-)


2011/12/29 Lars


Julen är över och tomten har varit här. Istället för julklappar till personalen och julkort så skänks pengar till välgörande ändamål. I år delas julpengarna mellan RIA 'Hela Människan' som stöder hemlösa i Gävle, samt Gatubarn i Nepal. Titta gärna in på respektive organisations hemsida genom att klicka på länkarna nedan.

2011/12/15 Lars


En månad sen sist. Händer mycket så här innan jul på Sörby så det är svårt att hinna med att uppdatera bloggen. När jag väl kommer med kameran i högsta hugg, så har personalen hunnit bytt växthus och gett sig i kast med nån annan arbetsuppgift, än den jag tänkt rapportera om. Men...några bilder har det blivit!

Annica skördar den julröda Ben Van Zanten. Tulpanskörden börjar komma igång ordentligt nu, vi är mellan 16-20 personer som skördar varje morgon. Vi skördar varje morgon och kväll, skulle det fuskas en kväll straffas vi nästkommande morgon med för utslagna blommor.

När tulpanerna är färdigskördade är det dax att röja ut lådan. Kvar finns nu torv, sand och lökarna med lite blast. Nu i veckan har det installerats en tvättanläggning för lådorna. Med denna tvätt minimerar vi risken att det finns svamp o bakterier kvar i lådorna till nästa säsong. Lite finlir kvar så ska det vara klart.
Vi har rivit skorsten! Sedan några år värms trädgården med hjälp av fjärrvärme så skorstenen behövs inte längre. Den har stått upprätt i många år, men nu hotade den med att falla. Inte bara gamla bilar som blir rostiga tydligen.

2011/11/17 Lars


I morgon planterar vi höstens sista tulpaner! Knappt tre månader sedan vi kom tillbaka från semestern och började plantera, först planterade vi hyacinter, som vi börjat packa och leverera i dagarna, sedan planterade vi jultulpanerna, som vi började ta in i växthusen igår. Dom tulpaner som planteras nu är i påskens färger. Lite kul, vi förbereder för påsk samtidigt som julens blommor börjar bli klara.

Hyacinter så långt ögat kan se, vita, blå och rosa.

Det tar ca sju dagar från att vi tar in hyacinten i värmen tills det är dax att packa den. Efter ytterligare en knapp vecka så är den i full blom.

En mindre bra bild på amaryllisar. Efter plantering står dom i växthus där det är varmt och ljust. Vatten ska man ge sin amaryllis först när stjälken växt upp och knoppen börjat öppna sig. När det väl är dax för vatten så är det små mängder vatten vi talar om, lite beroende vart i hemmet man har sin kruka. I köksfönstret ovanför ett element torkar den ut fortare än på vardagsrumsbordet. Ger man vatten medans stjälken växer så blir det en väldigt lång själk.

2011/10/26 Lars


Idag onsdag passerar vi 15 miljonerstrecket i lökplanteringen, en fjärdedel kvar. Om allt går enligt plan är vi klara 18 november. Enligt SMHI's prognos ser det lovade ut, ingen snö o slask kommande 10 dagar. Om något kan ställa till det när vi planterar lök så är det snö och is, torven och sanden vi planterar i blir full av klumpar. Förra året hade vi vinter med en konstant snötäcke från den 15 oktober.

Så, vad händer förutom lökplantering...

Vi skördar säsongens första tulpaner! Annelie är i full färd med att plocka 'Furand', en tvåfärgad kraftigväxande sort. En mycket ovan känsla att ha färdiga tulpaner i oktober. I vanliga fall har vi vår första skörd lagom till lucia och så har det varit sedan hjulet uppfanns ungefär... Kul och spännande!

Lika ovant är det att dra igång med tulpanpackningen redan. Men inga problem, bara att damma av packlinjen och sedan full fart! Ett skönt avbrott i tulpanplanteringen, det kan bli lite monotont att plantera lök i 12 veckor.

Första amaryllis är klar för packning. Birran med sina "hökögon" sorterar och packar. Huuh, nästan så jag börjar inse att det är jul snart...tulpaner och amaryllis på gång.

2011/09/30 Lars


Sista september idag, blå himmel och dryga 20 grader ute. Under veckan som passerat har vi planterat alla krukpåskliljor och fått ner 1 miljon tulpanlökar i jorden. Knappt 8 miljoner planterade till dags dato, cirkus 12 miljoner kvar. Samt amaryllis och ett antal teté a teté krukor som vi planterar i slutet på oktober.

Tänkte visa med lite bilder hur det ser ut när vi planterar tulpaner
Från Holland kommer det 2-3 lastbilar i veckan med tulpanlökar. Varje låda på bilden rymmer 20-30.000 lökar.
Lökarna hälls upp i torvfyllda lådor. Torven kommer från en mosse 20 minuter från Sörby.
Med flinka fingrar planterar Ania och Agga lökarna. Under hösten är det ca 30 personer som är sysselsatta med lökplanteringen. Toppen upp och raka rader, ca 117 lök per låda.
Efter planteringen täcks lökarna med sand. Detta för att dom inte ska resa sig ur lådan när rötterna börjar växa.
Efter sandningen vattnas lådan...
...för att sedan automatiskt travas upp på pall.

2011/09/20 Lars


Swiiisch, så var den sommaren över! Lovade att vara tilbaka med bloggen i slutet på augusti...och nu är vi i mitten på september. Med det här tempot så är det snart midsommar igen...eller...ja,ja, bara att bita ihop och leta rätt på långkallingarna och snöskyffeln. Så, vad har hänt på Sörby sen sist då...cyklamen som planterades i juni har glesats, vattnats, vårdats och blivit riktigt fina.
Framför oss ser vi 12,000 cyklamen färdiga för leverans

Inga problem för Jennie att hitta fina exemplar när hon packar
Hyacinterna planterades i slutet av augusti. Dom står nu och rotar i kylrum där det är 9 grader.
Den mest populära sorten, White pearl
 
Hyacinter så långt man kan se

Stefan Erlandssons grabbar är här och monterar ner några gamla växthus. Med facit i hand borde detta kanske ha gjort för några år sedan, det blir snabbt dyra reparationer på gamla hus, samt att dom två sista vintrarna var inte nådiga med snö och kyla. Inte kul med gamla hus med självdrag i då... Den naturliga frågan är då om vi ska bygga nytt? Ersättningshusen, i form av energieffektiva rouletthus, byggdes för tre år sedan.
Det går med en väldig fart husen demontera
 
Först ut med bord, värmerör och sist tar man taket

Vill du läsa tidigare bloggar? Klicka här!