Blogg säsongen 2010/11

Finns två bloggar jag besökt i mitt liv, Magnus Ugglas och Blondin-Bellas... Kan säga på en gång att denna blogg kommer inte att bli lik deras bloggar. Här tänkte vi förmedla lite om vad som händer hos oss på Sörby, kanske en bild på första tulpanintaget för säsongen, kanske en text om nått spännande miljöarbete som pågår.

2011/06/16 Lars

Nu tar bloggen sommarledigt och återkommer i slutet på augusti. Trevlig sommar!

2011/06/01 Lars


Samtidigt som vi levererar lastbilslass efter lastbilslass med växter till sommarens planteringar så börjar vi idag att plantera cyklamen som ska står färdiga i slutet på augusti.

Annica och Åhh gnider på, 20.000 cyklamenplantor ska ner i jorden idag.

Även Britta och Kinga planterar. Notera att det här är en av dom få bilderna på Britta framifrån. Hon kan konsten att vända bort huvudet snabbt när jag är framme med kameran...en riktigt raritet, nästan som att lyckas ta en bild på en fridlyst fjäril... :-)

En bild på Kalle är oxå raritet, inte för att han är kameraskygg, utan för att han alltid är ute på vägarna.
Kalle är alltså vår lastbilschaffis.

2011/05/30 Lars


En månad sedan det fotades och skrevs något i bloggen nu. En mycket hektisk månad har det varit. Vi har levererat ca 75% av vårens växter, av dom resterade 25% går nog mycket nu till helgen.

Annelie och Musse är lite skygga för kameran. Packar pelargoner gör dom ivart fall.

Några vagnar med dahlior och surfinia. Härlig färgprakt!

En container med helichryssum mix. Ganska häftigt. Bara att plantera hemma, så ser det bra ut på en gång.

2011/04/28 Lars


Tog en sväng runt trädgården med kameran nu på morgonen.

Maj glesar dahlior. Idag torsdag har vi glesat klart alla vårens krukor. En lättnad att se att växterna slipper stå och trängas i lådor, nu får dom plats att bre ut sig.

Ewelina och Marina knoppar ur pelargoner. Dom första knopparna tar vi alltid bort så att plantan kan få lägga sin energi på att växa, inte gå i blom. Lite finlir det här, tar man bort knopparna för sent så har vi inte blommor i pelargonerna när dom i övrigt vore saluklara.

Annica packar pelargoner. Idag packar vi dom första containrarna med pelargoner. Känns bra, då vi behöver få tomma bord till fler pelargoner.

Robin har bytt skepnad, från att ha stått i kylen och ställt iordning tulpanorder till värmen i växthusen. Men fortfarande orderiordningställning och fortfarande handskarna på... :-)

2011/04/26 Lars


Äntligen! Nu ser vi slutet på en väldigt lång tulpansäsong, tre timmars packning till sen är allt klart. Vi är ca 20 tappra själar kvar som packar de sista tulpanerna.

Sista tulpanpackningen för säsongen. Närmast i bild Ania och Janina som åker tillbaka till Polen imorgon eftermiddag. Skönt att åka hem efter fyra månader undrade jag, men jag fick till svar att dom gärna skulle vilja vara kvar nån månad till.

Moo packar i kartong. En ansvarsfull uppgift, viktigt att även säsongens sista leverans ser bra ut.

15.000 pelargoner. Några dagars solsken så går det att packa i det här huset. Toppkvalitet.
 
Dahlior färdiga för leveranEtt normalt år hade det nu varit någon vecka då vi hinner städa upp och kanske rent av andas ut lite, men inte i år inte...vårsäsongen dundrar igång på en gång med pelargoner och dahlior. Rosa marguriter är inte heller långt ifrån saluklara. Och med tanke på det osannolika vår (sommar!) vädret vi haft under en vecka så blir det nog efterfrågan på allt möjligt.

2011/04/14 Lars - Påskrusch


Nu är det verkligen bråda dagar för oss. Tulpaner, snittpåskliljor och krukpåskliljor i en härlig blandning. Och blir det minsta lilla tid över så pysslar vi om vårens växter, som bara väntar på att få komma ut på borden och börja växa.

Monte-Carlo, gul dubbel tulpan. En favorit hos många. Låg länge etta på 10 i topplistan, nedpetad förra året av Leen vd Mark. På bilden ser vi ca 25.000 st färdiga för skörd.

Påskmix i tulpanpacken, härliga färgglada buketter.

Snittpåskliljor packas det också, 10 stjälkar i buketten, med blad.

I kylen står det krukpåskliljecontainrar färdiga för leverans. 100 containrar om dagen skeppas det ut ungefär.

2011/03/25 Lars


Igår kunde man nästan tro att det var fredag den trettonde för oss på Sörby. När Patrik och Ania kom in i växthusen på morgonen möttes dom av synen av en trasig roulett. En roulett kan liknas vid ett paternosterverk där vi odlar i två våningar. På natten åker borden runt för att till exempel vattnas. Nu hade ett bord krokat fast på något vis och följden blev att hela den rouletten hängde snett. Vid en första anblick såg det ut som att vi måste flytta dom tulpanlådor som stod i rouletten...drygt 1600 lådor med en vikt på knappt 20 kilo styck, i en mycket otymplig arbetsmiljö. Inget drömscenario på en fredag.

Men som tur var så fanns två av Stefan Erlandssons grabbar bara en timme bort, så med lite hjälp av Ola och Lasse från oss, så verkar det som att dom kommer att kunna uträtta underverk och få igång rouletten drygt ett dygn efter 'katastrofen'.

Stort tack till Erling och Lukasz som jobbade hårt med att få igång rouletten igen.

Just ja, fler incidenter...vi tappade ett däck på en truck...och körde fast med lastbilen hos en kund så ordentligt att bärgningsbil behövdes...hur ska det bli den riktiga fredag den trettonde som infaller i maj... :-)

2011/03/20 Lars


Nu var det länge sedan det hände nått på bloggen. Men desto mer sker det på Sörby, lite grann därför som jag inte hunnit plita ner några rader här. Vi packar teté a teté och krukpåskliljor, vi städar av växthus för att efterhand fylla dom med vårens produktion och vi fortsätter skörda och packa tulpaner i oförminskad takt. Cirka 1 månad kvar på tulpansäsongen som ju i år är väldigt lång då påsken är ovanligt sen.

Som sagt, mycket att göra på Sörby nu, men jag var faktiskt ledig i helgen och vad passar väl bättre då än att åka till Wij trädgårdar i Ockelbo och titta på deras tulpanutställning. Ok, erkänner att det inte bara var tulpanerna som lockade, dom har även soppbuffé i restaurangen...kronärtkockssoppa... Mmm... :-)

Naturligtvis hade jag kameran med mig:
Utställningsrummet med drygt 20 olika tulpansorter.
Tulpanarrangemang utformade som en kakbuffé, ser riktigt aptitligt ut.

2011/02/26 Lars


Apropå vårtecken...nu börjar tete á tete'n (minipåskliljor) bli klara för packning och försäljning. Mycket lämpligt då den arktiska kylan äntligen verkar ha släppt. även kul för alla sportlovslediga ungdomar, kunna gå ut och leka istället för att behöva stanna inne framför datorn o TV-spelet...eller... :)
Några provkrukor av tete á tete, (utalas tät a tät), gröna och fina.
Ett helt växthus med tete á tete på tillväxt. Inte många dagar till i värmen så är dom salufärdiga.

När vi ändå tittar oss omkring vad som händer i växthusen; dom första krukpåskliljorna är intagna. Tar ca en vecka med 16 grader i växthuset, sen är dom klara att packa. Ni som följer bloggen märker att det händer mycket nu på Sörby.

2011/02/25 Lars


För en månad sedan presenterades nyckelpersonerna i tulpanpacken, nu är det dax för en presentation av vilka som sköter odlingen och skörden. även där har det blivit en föryngring, Patrik har tagit över en stor del av odlingsansvaret för tulpanerna efter Per Olof. Patrik har arbetat på Sörby sedan TV-sändningarna var svart-vita typ, så han är ingen rookie precis.

Patrik Svedén poserar på landgången ovanför tulpanerna.

Ania Piecha leder det dagliga arbetet med tulpanskörden. Tillsammans med Patrik bestäms när det är dax att skörda, för att sedan i samråd med Lars fördela personalen till dom olika arbetsuppgifterna. Ania kom till Sverige från Polen för första gången för knappt 10 år sedan, då som säsongsanställd under tulpansäsongen. Efterhand har hon lärt sig engelska och svenska och avancerat till att bli tillsvidareanställd arbetsledare.

2011/02/24 Lars - VÅRKÄNSLOR


Även fast termometern visade på minus 27 grader i morse så kom våren till Sörby idag! Dom första pelargonplantorna har nämligen kommit, och det inger hopp om att våren är i närheten.

Rose åberg planterar pelargoner för fullt. Denna vecka planteras vanlig zonalepelargon och hängpelargoner. I slutet av april är dessa plantor i full blom och klara för leverans.

2011/02/08 Lars


TV4 är här och filmar och intervjuar David. Ska bli spännande att se nyheterna nån kväll framöver. Kan man gissa på att det har nått med 'Alla hjärtans dag' att göra kanske? Så fort det finns en länk till reportaget så läggs den in här.


2011/02/05 Lars


20 dagar efter att den första bilden togs i samma växthus. Skörden pågår för fullt. På dom närmsta borden står 'Leo Visser', en rosa tulpan med vit kant upptill. I resten av växthuset är det röda sorter, på måndag om en vecka är det 'Alla hjärtans dag'

2011/01/28 Lars


Från nyår så har vi gjort en liten rokad på Sörby, Lars har bytt kontor och tagit en stor del av Sven åkes arbete med ordermottagning och den dagliga kontakten med kunder. Det innebär inte att Sven åke är helt borta från kundkontakten, han finns i bakgrunden och hjälper till, bla med logistiken. Lars har även fortsättningsvis ansvar för personal samt odlingsansvar för vårens krukväxtproduktion. Sist och minst, det är jag som skriver bloggen dessutom... :-)

Lars Hallenberg i ett försök att le.

När väl Lars knappat in beställningen i orderprogrammet tar Ewelina vid. Det är hon som är ansvarig att det blir rätt tulpan i rätt förpackning, och sist men inte minst, till rätt kund vid rätt tidpunkt. Ett ständigt planerande, försöka få ihop ordentliga packningsserier samtidigt som man vet att transporten kan komma inom kort.

Ewelina Lukasiewicz, även hon med ett leende...kanske lite mer naturligt än Lars.

Ewelina har i sin tur hjälp utav Robin som ställer i ordning alla order. Många kartonger att hålla ordning på. Återigen, rätt kartong till rätt kund vid rätt tidpunkt.

En väl påklädd Robin Bergstrand i pack-kylen.

2011/01/27 Lars


11 dagar senare, samma växthus, samma tulpaner. 5-6 dagar till så kan man nog se dom första knopparna. Notera även att solen tittar in, en underbar torsdag med blå himmel och nån enstaka minusgrad.

2011/01/16 Lars


Tulpanens dag avklarad, nu fyller vi växthusen inför nästa tulpanhögtid...alla hjärtans dag! ♥♥♥ Från att tulpanen kommit in i värmen tar det drygt 20 dagar innan vi kan skörda, så det passar bra med nya intag nu. Ett växthus som vi ser på bilden ovan rymmer ca 300.000 tulpaner.

2011/01/15 Lars


I dag firas Tulpanens dag. äntligen! Så känns det verkligen, här har det kämpats från tidig morgon till sen kväll hela veckan med skörd och packning av tulpaner. Efterfrågan har varit mycket större än tillgången, vilket bla inneburit att vi fått lov att skörda sent och sedan packa fram till klockan tolv, för att hinna få med så mycket som möjligt med nattens lastbilar.

Då vi inte kan påverka tulpan-tillgången omedelbart (det tar ju tre veckor från löken kom in i växthuset tills den är klar att skörda) har vi nödgats minska på samtliga kunders beställningar. Inte roligt för någon part, men man kan som sagt inte lugga en flintskallig...man möts av ett eko i skördekylen. Stort tack till personalen som ställer upp och löser situationen efter hand!

Igår var det invigning av tulpanutställningen 'Tulpanen i fokus' på Wij Trädgårdar. En 15 meter lång monter som visar tulpanens historia. Dessutom visas tulpaner, som drivits fram på Sörby, i lite olika arrangemang. Väldigt fint, väl värt ett besök. Kanske i kombination med lunch eller fika i deras trädgårdskök.
Länk till Wijs hemsida
Mingel runt utställningen

Tulpanarrangemang med björkri

2011/01/06 Lars


Som väl dom flesta redan sett i medierna så överlevde bocken i år. Fantastiskt vilket intresse det finns runt den där halmfiguren, till och med så att den amerikanska nyhetssajten AOL utsett Gävle till 'världens bästa plats för nyårsfirande'. Detta i konkurrens med Bahamas, Reykjavik m.fl.
Nomineringen bygger nog på att bocken ska brinna på nyårsnatten, annars vet jag inte riktigt om Gävle är drömplatsen för ett nyårsfirande... :-)

Som jag nämnt förut så har vi mycket snö i Gävle med omnejd. Och mer snö utlovas, klass 1 och 2 varningarna var och varannan dag.
Bara att ta tjuren i hornen, vi har tagit hjälp med att skotta av taken. Inte säker på hur många kvadrat takyta vi har, men 6000 kvadrat är i närheten i vart fall. En fotbollsplan är ca 7000 kvadratmeter. Tänk dig att skotta en fotbollsplan...
Takskottning packhall

Vintervy över Sörby Handelsträdgård. Snö, snö, och snö.


2011/01/03 Lars


Det nya året på Sörby inleds med en ny skåpbil, en mycket trevlig bekantskap. Intet ont om den gamla som nu hamnar på skroten, men det är väldigt skönt att kunna lyssna på radion i normal volym. I den gamla hörde man omgivningen mer än radion...

2011/01/01 Nyårshelgen


Gott Nytt år! Här på Sörby firar vi med att skörda ca 100.000 tulpaner per dag. Efter att ha skördat en massa röda tulpaner till jul, så är det kul med den variation som nu börjar dyka upp. Nästan så att man kan få lite vårkänslor när man mixar en bukett, även fast det kom ytterligare en decimeter snö under helgen. Enligt SMHI har visst Gävleborg mest snö i landet nu.

Full fart i packen även under en nyårshelg. Butikerna måste fyllas upp efter nyårsruschen.

Ett fång Leen van der Mark. Härlig färgblandning i en och samma blomma.

Sorten Aafke, en rosa ståtlig tulpan.

2010/12/24 Julafton


Julfika med julklappsbyte för oss som arbetar på julafton. Kul med lite olika nationaliteter som delar med sig av sina jultraditioner. Mycket godis i paketen... :-)
God Jul!

2010/12/21 Lars

3 dagar kvar till tomten kommer, nu packas det jultulpaner för fullt. Till största delen är det den röda Ben van Zanten som packas, men även vita i form av White Marvel.

Var och varannan dag så ansluter det mer personal, en vecka in i januari ska alla ha börjat och då är vi ca 50 personer. Tulpanerna måste skördas varje dag, veckans alla dagar. Många av sorterna 2 gånger per dag, morgon och kväll. Så på julaftonsmorgon har vi julklappsbyte i lunchrummet.

2010/12/09 Lars

Äntligen! Nu har vi så smått börjat skörda säsongens första tulpaner. Julröda och vita. Nu ska dom bara kylas ner för att sen packas och levereras till butik.

2010/12/04 Julfest


Årets julfest på Sörby är avklarad. Festkommitén försöker att variera julfesterna varje år, man vet aldrig vart man hamnar eller vad man får att äta...Ockelbo...Furuvik...och i år packhallen på Sörby! Ett mycket lyckat drag! Kvällen inleddes med välkomstdrink följt av glöggprovning. Kan konstatera att det är meningslöst med en massa nya smaker, blindtestet visade att många inte kunde identifiera och särskilja smaker såsom choklad, rom och cognac. Men hederlig Blossa vinglögg den prickade i princip alla in.

Efter glöggen var det dax att träna på snapsvisor. Du läste rätt, erfarenheten från förra årets julbord visar att vi måste träna på att sjunga snapsvisor. Gärna samma sång, samma tempo och i bästa fall inte allt för falskt...

Lugnet före stormen... en halvtimme innan gästerna kommer, allting på plats.
David serverar cava

Prakash och Moo

Ania och Michau
Christina och Micke
Anna-Lena
Sångövning...
Mingel vid pingisbordet
Tjejligan
Lars och Sebastian

Så var det äntligen dax för middagen. Traditionell sill och lax till förrätt och till det en massa snapsvisor. Övning ger färdighet! Varmrätten var helstekt fläskfilé med potatisgratäng och lite goda såser som tillbehör. Mumsigt! Efter julmaten brukar av tradition och gammal vana tomten dyka upp. Men så icke i år! Christina lät meddela att i år fick tomten åka till Nepal och överlämna en donation till gatubarnen där, motsvarande värdet på julklapparna vi brukar få. En mycket trevlig idé och tanke. Besök gärna GatuBarnNepals hemsida. www.gatubarnnepal.net

010/12/03 Lars


Julbocken i Gävle är på plats. Vadslagning pågår, kommer bocken att få stå kvar till jul eller kommer den att brinna innan? Vad tror du?


2010/12/02 Lars


Först snöyra med tillhörande blåst i en dryg vecka, för att sedan lösas av med ordentlig kyla dom sista fem dygnen. 20 grader kallt på morgonen tillhör vardagen helt plötsligt. Lugn nu Kung Bore, bara början på december ännu. Ge oss 3-5 minusgrader i två veckor nu, så att alla kan få sköta sin julshopping i lugn och ro. Med julshopping syftar jag naturligtvis på alla julblommor... :)

Men visst händer det saker på Sörby även när det är svinkallt ute:

Marie från Hogia är inne hos Anna-Lena och instruerar i ett uppdaterat lönesystem, samt ett nytt tidsredovisningssystem som innebär att personalen kommer att redovisa sin arbetstid via webben...spännande, kan man lära gamla hundar att sitta?

Julstök i packen! Vad passar väl bättre än att ha årets julfest i våran fräscha, nymålade packhall! Party, party imorgon fredag...detaljerad rapport utlovas...kommer Tomten??

Så här nöjd ser man ut när man fyller 63 år och precis fått in en härlig plankstek! Grattis Sven åke!

Gemensam nämnare för dom tre bilderna ovan? Långkallingar och tjocktröja på!

2010/11/29 Lars


Med jämna mellanrum kommer frågan från kollegor och bekanta om Gunnar fortfarande är aktiv i företaget. Ett nytaget foto (i smyg) från konferensrummet visar hur aktiv han är, jämförandes offerter inför tulpansäsongen 2011/12. Någon dator har aldrig behövts, inte nu heller.

Jag nämnde i det första blogginlägget att det tar 7 dagar från det att hyacinterna kommit in från vintervilan i kylen tills dess att dom är salufärdiga. I kylen har det då varit knappt 9 grader sedan vi planterade dom i månadsskiftet augusti/september och i växthuset är det sedan 22 grader varmt och gott om ljus. Bilden visar från dag 1 till dag 7.

2010/11/26 Lars

Birran sorterar och packar hyacinter. Glasögonen på och örnblick. Rätt kvalitet och ingen toppröta! Bilden till höger visar en roulettbana full med hyacinter, ca 33.000 White Pearl ser ni framför er.

2010/11/25 Lars

Ania och Birran packar julstjärnor för glatta livet. Full ruljans på försäljningen, eller som Ania utryckte det; -Det går åt som nybakat bröd i butiken! Riktigt kul att packa med en sådan toppenkvalitet! "Tyvärr" har vi nu sålt årets produktion, kanske läge att boka upp nästa års leveranser... :-)

2010/11/19 Lars


Äntligen fredag... en riktigt härlig sådan med hyacint och julstjärnepackning...ett tunt snötäcke ute, nästan lite julstämning...fattas bara julmusik på radion så är idyllen komplett.

Och för er som följer bloggen och undrar; japp, det blev smörgåstårta, även fast vi har lite lök kvar att plantera till nästa vecka!

2010/11/17 Lars


Dax för mitt andra inlägg här. Orsaken till att det så här långt bara är jag som bidrar är att jag inte nämnt för David att det finns en blogg på hemsidan...hysch...

Vintern har slagit till ordentligt i Gävle, minus 13 grader på morgonen och underbar rimfrost på träden. Men det var väl också det enda underbara, mycket krångel med att plantera den sista miljonen tulpaner...isskorpa på sanden, snöklumpar i torven och så ett transportband som absolut inte trivs efter en fuktig natt följt av en massa minusgrader.
Men, men, bara att bita ihop...smörgåstårtan är beställd tills på fredag...risk finns att vi har lite grann kvar att plantera efter att vi firat.

Finns en underbar sak till att rapportera...Musse och Robin har tagit in säsongens första tulpaner!
Julröda Ben van Zanten och vita White Marvel. Om knappt tre veckor så kan vi skörda den första buketten! :-)


2010/11/11 Lars


Finns två bloggar jag besökt i mitt liv, Magnus Ugglas och Blondin-Bellas... Kan säga på en gång att denna blogg kommer inte att bli lik deras bloggar. Här tänkte vi förmedla lite om vad som händer hos oss på Sörby, kanske en bild på första tulpanintaget för säsongen, kanske en text om nått spännande miljöarbete som pågår.

Så, om vi ser oss omkring idag, vad händer just nu...
Johan och Robin målar om packhallen
Årets första leverans av julstjärnor på gång, fin-fina 1-beningar med barn. Röda och vita.
Första hyacinterna inne i värmen. Ca 7 dagar från att dom kommer från kylen (vintervilan) tills dom är färdiga att packa.